Multiple Choice Questions in C

21.What will happen if in a C program you assign a value to an array element whose subscript exceeds the size of array?
A. The element will be set to 0.
B. The compiler would report an error.
C. The program may crash if some important data gets overwritten.
D. The array size would appropriately grow.
Ans:  C

22. What would be the output of the following program?
#include
main()
{
char str[]="S\065AB";
printf("\n%d", sizeof(str));
}
a) 7
b) 6
c) 5
d) error
Ans: b

23. What will be the value of `a` after the following code is executed
#define square(x) x*x
a = square(2+3)
a) 25
b) 13
c) 11
d) 10
Ans: c

24. #include
void func()
{
int x = 0;
static int y = 0;
x++; y++;
printf( "%d -- %d\n", x, y );
}
int main()
{
func();
func();
return 0;
}
What will the code above print when it is executed?
a)
1 -- 1
1 -- 1
b)
1 -- 1
2 -- 1
c)
1 -- 1
2 -- 2
d)
1 -- 1
1 -- 2
Ans: d

25. long factorial (long x)
{
????
return x * factorial(x - 1);
}
With what do you replace the ???? to make the function shown above return the correct answer?
a)
if (x == 0) return 0;
b)
return 1;
c)
if (x >= 2) return 2;
d)
if (x <= 1) return 1;
Ans: d

26. int y[4] = {6, 7, 8, 9};
int *ptr = y + 2; printf("%d\n", ptr[ 1 ] );
What is printed when the sample code above is executed?
a) 6
b) 7
c) 8
d) 9
Ans: d

27. int i = 4;
switch (i)
{
default: ;
case 3:
i += 5;
if ( i == 8)
{
i++;
if (i == 9) break;
i *= 2;
}
i -= 4;
break;

case 8:
i += 5;
break;
}
printf("i = %d\n", i);
What will the output of the sample code above be?
a) i = 5
b) i = 8
c) i = 9
d) i = 10
Ans: a


28. What will be output if you will compile and execute the following c code?
void main()
{
if(printf("cquestionbank"))
printf("I know c");
else
printf("I know c++");
}
(a) I know c
(b) I know c++
(c) cquestionbankI know c
(d) cquestionbankI know c++
(e) Compiler error
Answer: (c)

29.What will be output if you will compile and execute the following c code?
#define call(x) #x
void main(){
printf("%s",call(c/c++));
}
(a)c
(b)c++
(c)#c/c++
(d)c/c++
(e)Compiler error
Answer: (d)

30. What will be output if you will compile and execute the following c code?
#define message "union is\
power of c"
void main()
{
clrscr();
printf("%s",message);
getch();
}
(a) union is power of c
(b) union is power of c
(c) union is Power of c
(d) Compiler error
(e) None of these
Answer: (b)

0 comments: